Міжнародна клініка “Дар життя“

На звернення Бучацької районної ради відгукнувся директор Міжнародного благодійного  фонду  « Дар життя» пан Нікалас Лейпер  і вже  сьогодні мають можливість пройти  професійне медичне обстеження близько 500 дітей сиріт, інваліди, діти їз соціально незахищених родин, і просто ті діти, які потребують цього обстеження .   далі-"Детальніше"

Бучацький район  один із не багатьох в Україні  з високим рівнем народжуваності .  Є проблема у відсутності  добре оснащеної лікарні, та дитячого стоматологічного відділення . Тому й виникла ідея допомогти провести комплексне обстеження дітей  та надати їм необхідну стоматологічну допомогу через благодійні організації. На звернення Бучацької районної ради відгукнувся директор Міжнародного благодійного  фонду  « Дар життя» пан Нікалас Лейпер  і вже  сьогодні мають можливість пройти  професійне медичне обстеження близько 500 дітей сиріт, інваліди, діти їз соціально незахищених родин, і просто ті діти, які потребують цього обстеження .    Перший етап клініка вже відпрацювала: два тижні, з 23 червня по 3 липня в Золотопотіцькій зоні району на території  Золотопотіцької лікарні під опікою головного лікаря цієї лікарні Понтуса Василя Андрійовича. Разом із працівниками клініки, для забезпечення  більш ефективної роботи , дітям допомагають працівники апарату районної ради.
         В першому автобусі  діти проходять долікарське обстеження – важать, міряють і звіряють по таблиці,чи немає відхилень від фізичного розвитку. Сканують зір, унікальним апаратом, який визначає структуру очного яблука, близорукість, далекозорість, астегматизм - найскладніші патології. Після сканування лікар дає поради відносно окулярів чи вправ для очей, щоб усунути ту патологію, яка є в зародку. Тут же перевіряють слух на аудіографі. Потім дитина поступає на огляд до лікара, де її оглядають, буквально, з голови до ніг, повністю все: і неврологічну симптоматику, і фізичні відхилення. При потребі використовують  електрокардіограф, а при кінці автобуса розташована лабораторія, де роблять експресдіагностику сечі по десяти параметрах за 3 хв.(!!!), де визначається холестерин крові, гемоглобін та цукор. При цьому користуються тільки одноразовими інструментами.
        В другому автобусі –стоматологічне обстеження та лікування, професійна чистка зубів від каменя та фторування, лікування проводиться сучасними матеріалами, фотополімерні пломби.

 Головний лікар клініки на колесах Чорна Лариса Михайлівна:
    Мета нашого приїзду- раннє виявлення захворювань, правильна постановка діагнозу, консультування. На даному етапі нашої роботи виявлено проблеми анемії, збільшення щитовидної залози через брак йоду і майже в кожної дитини є глисти. Зі всієї Тернопільщини тільки в Бучацькому районі є багато вроджених вад, багато неврологічних проблем, діти народжуються з неврологією, ДЦП – багато з цих проблем є в дітей, які проживають на півдні району( Стінка, Космирин), одна з причин це, можливо, кровозмішування.
         За день, по нормі, повинні обслідувати 25 дітей, але ми приймаємо більше - 30-40 дітей. Якщо перебуваємо в інтернатах, або скорочений строк перебування клініки. Прийом здійснюється строго по списках(голови сільських рад спільно із ФАПами  привозили дітей згідно узгоджених наперед списків). Але ми пішли назустріч працівникам лікарні, які нас чудово приймають і тому за їхнім проханням оглядали інших дітей. Після обстеження, при потребі , можемо безкоштовно  видавати для лікування  медикаменти на весь курс лікування. Також всі проходять професійне стоматологічне обстеження та лікування.
         Висловлюємо щирі слова подяки працівникам апарату Бучацької районної ради, та особисто  Олені Сурм’як-Козаренко, за добре налагоджену, організовану роботу.

 

Від себе додамо: були приємно здивовані, що поблизу автобусів не було ніякої штовханини, діти та дорослі мали де присісти, спокійна , доброзичлива атмосфера, уважність та професійність лікарів – вже це лікувало дітей. Тому – щиро дякуємо всім!    

Матеріал підготовлено за сприянням головного лікаря клініки на колесах Чорної Л.М.