Автопортрет видатного скульптора Іоанна Пінзеля знайшли тернопільські мистецтвознавці

Сенсаційну знахідку зробили тернопільські мистецтвознавці. Тут знайшли автопортрет найзагадковішого скульптора XVIII століття Іоанна Георгія Пінзеля. Досі невідомо, хто він і звідкіля. Дослідники навіть не впевнені, чи це його справжнє ім’я, не знають причин смерті і місця поховання. Тим часом фахівці називають цього скульптора "українським Мікеланджело".

На сенсаційну знахідку випадково натрапила працівниця місцевого музею, ретельно досліджуючи роботи майстра. Скульптор XVIII століття розмістив свій портрет на плечах алегоричної композиції "Свята мужність".

Віра Стецько, завідувачка відділу Тернопільського краєзнавчого музею: "Це така була практика в епоху Відродження, що художники, скульптори не підписували свої твори, а переважно вводили свої автопортрети в такі композиції. Ми знаємо про те, що Мікеланджело в Сікстинській капелі, коли виконував страшний суд, він ввів свій автопортрет на шкірі, яку тримав апостол».

Фахівці називають Пінзеля українським Мікеланджело. Вивченням його постаті позначено все XX століття. Проте, хто він і звідки – досі невідомо. Стилістика його робіт походить із Баварії – твердять одні мистецтвознавці. Інші запевняють - його творчість наближена до Праги. Пінзель знав усю європейську скульптуру, але створив оригінальні роботи, яких не мала жодна школа Європи. Знали майстра і на Галичині. Сто років тому прізвище Іоанна Георгія Пінзеля виявили в паперах в архикатедральному соборі Святого Юра. Фахівці твердять – саме тут 300 років творилося мистецтво, гідне уваги цілого світу.

Віра Стецько, завідувачка відділу Тернопільського краєзнавчого музею: «Це повністю може бути автопортрет Пінзеля – високе чоло, фатальний погляд. Десь таке зображення розкриває суть самого генія. Він зробив дуже багато робіт, його титанічна думка і майстерність заставляє ставити його в рівень з кращими майстрами XVIII століття"

Лише одну дерев’яну скульптуру Пінзеля оцінюють щонайменше у 5-7 мільйонів доларів. У Тернополі сподіваються, що віднайдений автопортрет допоможе пролити світло на загадкове ім’я талановитого майстра.//ICTV