Банер і вишенька

Вже не перший рік ми ведемо боротьбу за місто без банерів, які заступають архітектуру міста, роблять з нього суцільний базар. Міський голова мотивував проблему тим, що у міській раді немає архітектора чи відділу, який би займався цими питаннями.

Хоча районна архітектура виготовляє будівельну документацію для міста, їй можна делегувати повноваження, згідно п.5 Типових правил розміщення зовнішньої реклами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2067-2003-%D0%BF#n17). А раз нема кому займатися рекламою, то нема проблеми.

Нещодавно в центрі міста, біля адміністрації, навпроти ратуші, на стіні будинку по вулиці Галицькій, 49, розмістили великий банер. Заявник подав документацію згідно Закону про рекламу, хоча особа, яка збирала підписи, ввела в оману жителів будинку, пояснивши, що на будинку буде мала вивіска, а не великий банер. Міська рада відмовилася надати копію підписів квартир, мотивуючи чинним законодавством (скан внизу). А насправді причина може бути інша — в будинку по вулиці Галицькій,49, ВІСІМ квартир, ТРИ власники магазинів, тобто 11, а підписів може бути 4, менше половини. Виходить, згоди власників на розміщення нема...

Питання не в тому, що зображено на банері, чия реклама, а відношення жителів міста та міської ради до цієї проблеми. Знову ж, згідно п.4 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, “на територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) З УРАХУВАННЯМ архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою територій населених пунктів”. На виконкомі 8.09.2020, який дав дозвіл на встановлення банера, були присутні Мосціпан Й.М., Чук А.О., Гриньків П.М., Черемшинська Л.Є., Лабчинський Г.В., Легкий В.В., Побуринний Р.З. Саме ці особи повинні бути захисним механізмом для Бучача. Надання дозволу на розміщення в історичній частині Бучача, біля ратуші великого банера, свідчить про нерозуміння членів виконкому в якому місті вони проживають, адже встановлення одного банера, спричинить встановлення інших. Лунають ще інші думки, нічого страшного, ну повисить місяць і знімуть. При такій постановці питання можна один місяць вчити в школі дітей тільки російською мовою, або на місяць стати частиною росії, або на місяць стати полігоном для різних відходів. ???

Ще одним свідченням байдужого ставлення до історії міста є стежка від костелу до замку, основну частину якої замостили камʼяними плитками, а початок зробили нещодавно з простої бруківки. Чому так?

Чому збереження ідентичності нашого міста є важливим?

Типових чи ніяких міст є багато. Наше місто, за ствердженням художників, мистецтвознавців, істориків, є ПЕРЛИНОЮ бароко, тільки потрібно забрати з історичної частини банери та навести лад з фасадами.

Бучач був внесений у список міст ( Кременець, Бережани, Чортків, Бучач) де мали знімати продовження фільму “Червоний”. В результаті: фільм знімали в Кременці та Бережанах, оскільки Бучач заліплений банерами.

Павло Гудімов, український музикант, гітарист, колекціонер мистецтва, арт-менеджер, дуже емоційно висловлювався про Бучач: визначіться нарешті в Бучачі, чи вам потрібен Пінзель і Бучач? Це потрібно тільки двом людям, чи всім?

Наше місто може і має бути важливим в Україні, в світі через культуру, мистецтво, архітектуру, туризм, але це при умові збереження історичної, архітектурної, мистецької спадщини.

І, на завершення, “вишенька на торт”, один з членів виконкому сказав: якщо дозволили одному встановити банер, то справедливо буде дозволити іншим.

Завісу закриваємо .…