Бучачани "майструють" своє місто вже четвертий день

Вперше в Бучачі урбаністично-культурний захід «Майстерня міста» працює з 17 червня. Щодня відбуваються різноманітні зустрічі, майстер-класи, презентації ідей, які зроблять місто кращим.

Весною ГО "Бучач-АРТ" подали заявку на проведення "Майстерні міста" в Бучачі. На жаль, призові місця дісталися іншим містам. Однак, на думку бучацьких активістів, — це не причина, щоб відмовлятися від задуманого. Якщо завжди ставити перепону "гроші" — ніщо ніколи не зробиться.

«Майстерня міста» має на меті покращити співпрацю та підвищити ефективність взаємодії громадських організацій та ініціатив, митців, ремісників, активістів та міської влади. Основний акцент ставиться на залученні мешканців до розвитку свого міста, вирішення його проблем. 

— Для мене цей захід став знаковим. Чергове підтвердження, що в силі міста зробити себе в рази кращим. Волонтерка з Корпусу Миру Керолайн приїхала до Бучача працювати вчителькою англійської мови. Її надихнуло місто і, на жаль, вразило реальною ситуацією. Вона хоче, щоб місто було чисте, для цього пропонує дії і зразу береться їх реалізовувати. Час ховати голову закінчився, — ділиться враженнями заступник керівника "Бучач-АРТ" Мирослав Ліщинський.

Місто має стати зручнішим для всіх верств населення. Зокрема, краще використовувати громадський простір, подбати про мобільність, пішохідні зони, озеленення, популяризувати велотранспорт. Бучачани також повинні усвідомити цінності історико-культурної спадщини і долучитися до її збереження.

Варто зазначити, «Майстерня міста», як урбаністично-культурний проект, виникла у Львові у 2012 році. З того часу цей захід проводиться щорічно у великих містах та залучає громадян до активного вирішення спільних проблем міста.

Наталя Колодій
doba.te.ua