Анонс газети «Нова доба» за 18 липня 2008 р.

 

Влада і громада. Голова ОДА Юрiй Чижмарь провiв день прийому громадян у Золотому Потоцi. * У неділю - День металлурга.Бiльш детально про це розмовляємо з головою кооперативу В. В. Бабалою. * Молодь Бучаччини вiдзначила своє свято. І ось минулої недiлi мiський сквер наповнився людом. А над Бучачем полинули дзвiнка українська пiсня, танцювальна музика, вiтальнi слова. Понад сто тисяч прочан зiйшлися на прощу до Зарваницi. * Знайомство  зблизька. Лора Сорокiна: «Навiть не знаю, чи була я бiльше мiлiцiонером, чи вчителем, психологом, другою мамою...» У 70-90-тi роки Лора Iванiвна Сорокiна тримала всiх дiтей та всю молодь Бучаччини. * Світлиця. Коли Альбiна ховала бабусю, мама була в Португалiї. Жити довелося у вчительки. * Нова  книжка  Богдана  Чепурка. У Львові вийшла друком книжка інтелектуальногогумору  «Нема дурних».

 

  • Влада і громада. Голова ОДА Юрiй Чижмарь провiв день прийому громадян у Золотому Потоцi. Протягом кiлькох годин Юрiй Васильович вислухав i розглянув вiсiм звернень жителiвселища, два з яких колективнi. Разом з керiвником областi працювали голова Бучацької райдержадмiнiстрацiї  Тарас Пастух i золотопотiцький селищний голова Марiя Моспан.
  • У неділю - День металурга. Продукцiю бучацького кооперативу «Iскра» знають в усiй Українi. У недiлю - День металурга. Безпосередньо причетний до цiєї галузi колектив кооперативу «Iскра», який уже близько двох десяткiв рокiв успiшно працює на теренах нашого краю. Бiльш детально про це розмовляємо з головою кооперативу В. В. Бабалою.
  • Молодь Бучаччини вiдзначила своє свято. В Українi День молодi вiдзначають у кiнцi червня. Але громадськi органiзацiї Бучаччини виступили з iнiцiативою перенести це свято на час, коли закiнчується Петрiв пiст. І ось минулої недiлi мiський сквер наповнився людом. А над Бучачем полинули дзвiнка українська пiсня, танцювальна музика, вiтальнi слова на адресу юнi i тих, хто залишився молодим у душi. Талановита, винахiдлива, творча i розумна, небайдужа до долi своєї Вiтчизни, готова її захищати, вмiє працювати, самореалiзуватися, вiдстоювати свою позицiю... Цi слова про сучасну українську молодь з найщирiшими побажаннями їй зi сцени говорили заступник голови райдержадмiнiстрацiї Євген Рiй, мiський голова Омелян Оверко та начальник вiддiлу у справах молодi i спорту Лiлiя Храбровська.
  • Понад сто тисяч прочан зiйшлися на прощу до Зарваницi. Слово «Зарваниця» знайоме кожному з нас вiд раннього дитинства як святиня, чудотворне мiсце, свята земля. Там царює Богородиця i дарує ласки всiм, хто з вiрою, молитвою i чистою душею приходить до неї. I, воістину, дуже багато чудесних оздоровлень, здiйснених ба-жань, вислуханих молитов бачила Зарваниця з 1240 р., коли Матiр Бо-жа з’явилася київському ченцевi, до сьогоднiшнього дня. Наприклад, три останнi, цьогорiчнi: жiнка, хвора на рак, вилiкувалася чудесним способом; незрячий хлопчик побачив свiт; жiнка, що безнадiйно мрiяла стати матiр’ю, народила здорову дитину. I, напевно, всi, хто вiдвiдав нещодавно Зарваницю, бачили, як мироточать мощi святих (на металевiй мощiвницi раптом з’являються плями запашного мира).
  • Знайомство зблизька. Лора Сорокiна: «Навiть не знаю, чи була я бiльше мiлiцiонером, чи вчителем, психологом, другою мамою...» У 70-90-тi роки Лора Iванiвна Сорокiна тримала, як вона сама каже, у «ежовых рукавицах» всiх дiтей та всю молодь Бучаччини. Не було жодного навчального закладу, де б вона не побувала кiлька разiв на рiк, не було жодного учня чи студента, який оступився i не мав з нею розмови. Майже 25 рокiв ця жiнка працювала в iнспекцiї у справах неповнолiтнiх, що займалася боротьбою зi злочиннiстю та правопорушеннями серед молодi, i врятувала вiд тюрми, вчасно спрямувала на добру дорогу сотнi юнакiв i дiвчат. I хоч вже давно на заслуженому вiдпочинку, ще й досi називає їх «мої дiти». Сьогоднi майор мiлiцiї у вiдставцi Л. I. Сорокiна - гiсть «НД». Та й привiд є - 8 липня Україна вiдзначала день кримiнальної мiлiцiї у справах неповнолiтнiх. Можемо порiвняти тодiшню i нинiшню молодь та методи її виховання.
  • С в і т л и ц я. Коли Альбiна ховала бабусю, мама була в Португалiї. Жити довелося у вчительки. Шiсть рокiв тому Лариса Хаверова з Бучача поїхала на заробiтки у Португалiю. Звiсно, не вiд доброго життя подалася жiнка у свiти, залишивши свою донечку Альбiну матерi Євгенiї Фоменко. Тодi здавалося, що то не надовго. Але додому довелося повернутися аж через 5 рокiв - минулого лiта. А вже цьогорiч у травнi мчала додому термiново - мама померла, 13-рiчна Альбiна її поховала i залишилася сама...
  • Нова книжка Богдана Чепурка. У Львові вийшла друком книжка інтелектуального гумору «Нема дурних», автором якої є наш земляк, відомий поет і мислитель, автор багатьох поетичних збірок, дитячих і гумористичних творів, філософських трактатів Богдан Чепурко. До неї увійшли понад 500 співомовок, пародій, епіграм, дотепних діалогів і смішних оповідок, тонких афоризмів і співчутливих епітафій, несподіваних парадоксів, жартів. У контекст книжки гармонійно вписались також авторські замальовки до власних сюжетів, ілюстрації внучок сміхослова Марійки, Христі, Усті, Уляни.