АНОНС ГАЗЕТИ «НОВА ДОБА» за 19 грудня 2008р.

Минулого четверга з робочою поїздкою в Бучачi побував голова Тернопiльської облдержадмiнiстрацiї Юрiй Чижмарь. * Пинзеник  пропонує  забути  про  заробiток. * На  варті  закону і  справедливості. * Міліція завжди відіграватиме особливу роль у творенні демократичної і правової України. * Найстарший  член  народної партiї  живе  у  Рукомишi. *у  Соколовi  праця  тваринників  знову  престижна. * можна  мати  бiльшу  пенсiю... * ЗА  КОРДОН  –  НА  ЛЕГАЛЬНУ  РОБОТУ. * Чому  навiть  ровесники до  них  іноді  жорстокi?.. * Якщо вас незаконно звiльнили... * На  дотацiйнi  мiсця  працевлаштовано безробiтних  громадян. * Цього року 26 iнвалiдiв отримали працю. * кошти  доведеться  повернути державі. * Кому  i  скiльки  належиться.*

Юрій чижмарь: «Тернопiльщина закрiпилася

в десятцi кращих областей України». Голова ОДА на Бучаччинi. Минулого четверга з робочою поїздкою в Бучачi побував голова Тернопiльської облдержадмiнiстрацiї Юрiй Чижмарь. Впродовж години вiн проводив прийом громадян. Серед порушених жителями району питань - проблеми приватизацiї земельних дiлянок, утримання i ремонту центральної дороги в Бучачi, видiлення коштiв на лiкування та iншi. Разом з цим група директорiв шкiл, якi записались на прийом першими, висловила щиру подяку керiвни-ковi областi за велику роботу, яка проведена цього року в питаннях ремонту навчальних закладiв. Пiсля цього в районному будинку культури вiдбулась зустрiч голови ОДА з активом району.

Пинзеник пропонує забути про заробiток. Для подолання наслiдкiв свiтової кризи всi суб’єкти економiчної дiяльностi повиннi пiти назустрiч один одному. Таку думку висловив мiнiстр фiнансiв України Вiктор Пинзеник в ефiрi «5 каналу».

На варті закону і справедливості. Міліція завжди відіграватиме особливу роль у творенні демократичної і правової України. Адже саме вона виконує важливі для країни функції, ведучи непримиренну боротьбу за утвердження найвищих суспільних ідеалів – закону та справедливості. Працівники Бучацького райвідділу УМВСУ в Тернопільській області, як і всі правоохоронці, покликані самовіддано служити народові та державі. Глибоко переконаний, що нам під силу забезпечити законність і правопорядок в районі. Уся діяльність бучацьких правоохоронців у 2008 році була спрямована на посилення боротьби зі злочинністю, забезпечення особистої і майнової безпеки громадян, їхніх законних прав та свобод. Вдалося стабілізувати оперативну обстановку в районі.  Впродовж року у Бучацькому РВ УМВСУ зареєстровано 1662 повідомлення про злочини та пригоди. За результатами перевірок порушено 174 кримінальні справи, зокрема стосовно 37 крадіжок (29 розкрито), 29 наркозлочинів, виявлено також групу з виготовлення та збуту наркотиків, 6 фактів шахрайства. Оперативниками органів внутрішніх справ ра-йону задокументовано 36 злочинів економічної спрямованості, з яких 14 тяжких, 15 - в бюджетній сфері, 4 – в агропромисловому комплексі та один - у кредитно-фінансовій системі.

Найстарший член народної партiї живе у Рукомишi. Минулої суботи, коли християнський свiт вiдзначав свято апостола Андрiя Первозваного, на Бучаччинi з робочою поїздкою побували народний депутат України Микола Шершун, голова регiональної органiзацiї Народної партiї Зеновiй Крушельницький та його заступник Ігор Поладинець. Вони вiдвiдали церкву св. Онуфрiя у Рукомишi та зустрiлися з громадою села. Зазначалося, що Голова Верховної Ради, голова Народної партії Володимир Литвин пiд час недавньої поїздки в Бучач мав бажання побачити цей храм, вислухати парафiян, але не вистачило часу. Втiм, такий намiр у нього є.

у Соколовi праця тваринників знову престижна. Ще 10-15 рокiв тому тваринницькi комплекси усiх господарств району були заповненi худобою. А тепер дiючi ферми збереглися лише в кiлькох агропiдприємствах, в рештi сiл вони або зруйнованi, або стоять пусткою. У Соколовi ферму не розтягнули, але i тут тваринницька галузь котилася до занепаду. Ситуацiя докорiнно змiнилася з жовтня минулого року, вiдколи соколiвською господаркою в особi Петра Iвановича Гадза заопiкувався «Бучачагрохлiбпром». Детальнiше про це розповiдає керуючий фермою с. Соколiв Iван Васильович СЕНIВ.

Будемо жити до 120-ти? Науковцi вже випробовують новий революцiйний препарат, що гальмує процеси старiння. Згiдно з останнiм прогнозом ООН, кiлькiсть людей вiком понад 60 рокiв за наступнi пiвстолiття зросте чи не втричi. Тож у 2050 роцi на Землi житиме майже два мiльярди осiб, яких нинi називаємо «людьми пенсiйного вiку». Вони становитимуть половину дорослого населення планети, i їхнє життя вдасться подовжити до 120 років!

можна мати бiльшу пенсiю... Iз виходом на пенсiю бiльшiсть наших людей нарiкає, що старiсть не є достатньо забезпеченою. Але вiдповiдно до чинного законодавства України тепер можна робити додатковi добровiльнi накопичення, перераховуючи невеликi суми до недержавного пенсiйного фонду, й у такий спосiб збiльшити свiй щомiсячний дохiд з виходом на заслужений вiдпочинок.

ЗА КОРДОН НА ЛЕГАЛЬНУ РОБОТУ. Як працевлаштуватися у зарубіжжі і не втрапити до трудового рабства

Чому навiть ровесники до них іноді жорстокi?.. Нинi у районi нараховується 278 дiтей-iнвалiдiв, з яких 27 - до 3-х рокiв, 78 мають хвороби нервової системи, 67 - вродженi аномалiї, у 32 - розлади психi-ки, у 19 - хвороби ока, у 17 - недуги вуха.

Якщо вас незаконно звiльнили... «Роботодавець змушує мене звiльнитися з роботи за власним бажанням. Як бути?»

На дотацiйнi мiсця працевлаштовано безробiтних громадян. Одним iз видiв сприяння економiчному зрос-танню пiдприємств є надання дотацiй роботодавцю для працевлаштування безробiтних.

Цього року 26 iнвалiдiв отримали працю. Працiвники служби зайнятостi звертають особливу увагу наданню якiсних соцiальних послуг особам з обмеженою працездатнiстю, адже вони потребують i моральної пiдтримки, i практичних порад щодо працевлаштування. Протягом 2008 року на облiку РЦЗ в пошуку роботи перебували 40 осiб з обмеженою працездатнiстю, з них 29 мали статус безробiтного, 22 особи отримували допомогу по безробiттю, 26 осiб працевлаштовано, в тому числi 2 особи на дотацiйнi робочi мiсця.

кошти доведеться повернути державі. Якщо пiд час одержання допомоги по безробiттю безробiтний своєчасно не подав вiдомостi про обставини, що впливають на умови її виплати, з нього стягується сума виплаченої допомоги по безробiттю з моменту виникнення цих обставин.

Кому i скiльки належиться. Застрахованi особи, визнанi в установленому порядку безробiтними, якi протягом 12 мiсяцiв, що передували початку безробiття, не менш як 26 календарних тижнiв сплачували страховi внески та втратили роботу з незалежних вiд них причин (скорочення чисельностi штату, лiквiдацiя пiдприємства, звiльнення за власним бажанням з поважної причини), мають право на допомогу, виходячи iз страхового стажу: