Анонс газети "Нова доба" за 27.02.09

Марiя  Кафтан  з  Осiвцiв  цьогорiчної  зими  спить  у  лiтнiй  кухнi. * Як  я  став  дiдом. * Путін,  який  здатний  на  все. * Привітали  100-літню  ювілярку. * Як  400  літрів  пального  має  вистачити  на  8  сiл,  або  хворiти  нинi  -  розкiш. * Де  починався  героїчний  шлях. * На бучацькiй сценi - актори з Коломиї. * Як  дбаємо  про  iнвалiдiв. У  лiсах  Бучаччини  живуть  кабани,  зайцi,  борсуки,  дикi  кози  i  куницi.  А  чи  водяться  вовки? * Чи  люблять  невiсток  свекрухи? * Хiрургiчне  втручання  чи  дiтовбивство? * Дай серцю волю. І вона послухала ворожку * Оголошення опубліковані в  газеті «Нова доба»*

Марiя  Кафтан  з  Осiвцiв  цьогорiчної  зими  спить  у  лiтнiй  кухнi.

- Про що нинi говорять у селi? - перепитує осiвецький сiльський голова Свiтлана Жирiвська. - Та всi скаржаться на те, як з кожним днем стає важче давати собi раду. Цiни ростуть, а зарплати, пенсiї тi ж, знайти роботу тут чи поїхати за кордон стає неможливо. Наслухаються, начитаються люди новин про кризу, та й журяться, що буде далi.

Як  я  став  дiдом.

Якось у Львовi я зустрiв колишню дружину, котра, холодно привiтавшись, запитала мене грiзним голосом:

- Ти знаєш, що твоя донька живе в Києвi з хлопцем?

- Знаю, - простодушно вiдповiв я. - Гарний, по-моєму, хлопець.

- Ти!.. - якусь мить вона не могла знайти слiв вiд обурення. А тодi висловила все, що про мене думає. А заразом - i про «мою» доньку. Хоча насправдi донька була також i її. Слово «твоя» лише риторично пiдкреслювало мiй гаданий негативний вплив та мiру несхвалення гiпотетичних наслiдкiв цього впливу.

 

Путін,  який  здатний  на  все.

Андрій Піонтковський — один із найцікавіших російських політологів та публіцистів, що перебуває у жорст­кій опозиції до Кремля. Нещодавно прокуратура Російської Федерації навіть намагалась «накинути» на нього статтю «екстремізм», та й не дивно, адже політолог піддав критиці не лише корумповану систему російської влади, а й «вербально замахнувся» на святая святих — особисто на Путіна. На щастя, суд не знайшов «екстремізму» в книжках науковця. Останні кілька місяців Андрій Андрійович перебуває в науковому відрядженні у США, пише книжку.

 

Привітали  100-літню  ювілярку.

Своє 100-лiття днями вiдзначила Ганна Лук’янiвна Нетреб’як з Трибухiвцiв. Вiтальну грамоту ювiлярка отримала вiд Президента України Вiктора Ющенка. Її разом зiiнiстрацiї Тарас Пастух. своїми побажаннями передав голова районної держадм

 

Як  400  літрів  пального  має  вистачити  на  8  сiл,  або  хворiти  нинi  -  розкiш.

Про нинiшнiй стан медицини з оптимiзмом, мабуть, не говорить нiхто. Не додають надiї й значне здорожчання лiкiв, зменшення i так мiзерного фiнансування закладiв охорони здоров’я, погане забезпечення їх вiдповiдним обладнанням, транспортом i навiть кадрами. Особливо гостро цi проблеми вiдчуває сiльська медицина.  Як «маються» сьогоднi фельдшерсько-акушерськi пункти i амбулаторiї загальної практики сiмейної медицини, чи можуть надати першу допомогу, з якими проблемами стикаються медики у селi?  Це стало темою розмови за «круглим столом» у редакцiї «НД» iз начальником вiддiлу охорони здоров’я РДА Олегом Яхницьким, зав. фельдшерським пунктом с. Верб’ятин Мирославою Добропольською, головним лiкарем Язловецької амбулаторiї Олександром Ярославським та в. о. головного лiкаря Пилявської амбулаторiї Iгорем Захарчишиним.

 

Де  починався  героїчний  шлях.

«Нiщо не спинить iдею, час якої настав». «Україна з уваги на своє геополiтичне розташування може тiльки власними силами здобути свою незалежнiсть». Цi два iсторично-проникливi висловлювання Степана Бандери я записав у музеї нацiонального Провiдника в Старому Угриновi на Iвано-Франкiвщинi, де вiн народився. Побував також у родиннiй хатi Бандерiв. У перший день нового року земляки та численнi гостi урочисто вiдзначили тут 100-лiтнiй ювiлей нацiонального героя.

 

На бучацькiй сценi - актори з Коломиї.

Нещодавно у районний будинок культури завiтав Коломийський академiчний обласний український драмтеатр з постановками «День народження кота Леопольда» та «Сватання на Гончарiвцi».

 

Тиждень циклової комiсiї.

Раз у рiк цикловi комiсiї Бучацького коледжу Подiльсь-кого ДАТУ проводять тиждень навчально-виховних заходiв. Цьогорiч з економiчних предметiв вiн проходив 16-20 лютого, розпочавшись з виставки грошових одиниць основних держав свiту.

 

Графiк прийому громадян

у районній державній адмінiстрацiї та районнiй радi

 

Як  дбаємо  про  iнвалiдiв.

Прокуратурою Бучаччини на виконання завдання обласної прокуратури проведено перевiрку додержання вимог Законiв України «Про основи соцiальної захищеностiiнвалiдiв в Українi», «Про реабiлiтацiю iнвалiдiв в Українi» та iнших законiв у сферiiб з обмеженими фiзичними можливостями. В ходi перевiрки виявленi численнi факти порушень вимог законодавства. забезпечення прав ос

 

Знижено  плату  за  проводове  радiо

 

Чуємо  Кiркорова  i  Баскова,  читаємо  Гарi  Поттера...  навiть  дiти  Бiлоножкiв,  Сумської  i  кудлай  послуговуються  росiйською...  Чи  не  пора  рятувати  українську  мову  в  Українi?

Скiльки б ми не оспiвували милозвучнiсть i багатство української мови, скiльки б не говорили про те, що рiдне слово - то джерело, з якого черпаємо розум, традицiї та нацiональну iдею, ситуацiя з українською мовою в Українi попри все залишається невтiшною. Вмикаємо телевiзор - росiйськомовнi передачi, їдемо в автобусi чи маршрутному таксi - росiйськi пiснi, на дискотеках молодь теж пiд них танцює. А про те, що у столицi чи на сходiiльше послуговуються росiйською й розповiдати не треба. Потрапляючи у таке середовище, навiть галичани нерiдко переходять на мову схiдного сусiда. Чому так? Невже українська не престижна? Як врятувати державну мову в Українi? I хто, як не вчителi української мови i лi-тератури, що покликанi прищеплювати любов до рiдного слова, знають про це найбiльше? Нещодавно ми запросили вчителiв-словесникiв до редакцiї, аби за «круглим столом» вислухати їхню думку i хоча б таким чином привернути увагу громадськостi до цiєї проблеми. країни все ж б

Нашi гостi - Оксана Прокiпчук (Золотий Потiк), Лiлія Тимчишин (Язловець), Галина Чорнiй (Бобулинцi), Мирослава Мельник (Бучацька ЗОШ I-III ст. №2), Леся Кавецька (Соколiв).

 

У  лiсах  Бучаччини  живуть  кабани,  зайцi,  борсуки,  дикi  кози  i  куницi.  А  чи  водяться  вовки?

У кiнцi грудня завершився сезон полювання на копитних тварин, а три тижнi тому - на хутрових звiрiв. Що сьогоднi являє собою фауна Бучаччини, якi види тварин заселяють нашi лiси, поля та водойми, якою є поведiнка звiрiв i чи не загрожує їм вимирання? Навколо цих та iнших питань ведемо розмову з iнженером-мисливствознавцем Тернопiльського обласного управлiння лiсового та мисливського господарства у Бучацькому районi Г. Г. МАШТАЛIРОМ.

 

Чи  люблять  невiсток  свекрухи?

Я сама нiколи не була у добрих стосунках зi свекрухою, тому дуже хотiла, аби хоч невiстку Бог послав добру. Думала, буду закривати очi на якiсь її дрiбнi недолiки, щось пiдкажу, щось навчу, допоможу, як виникне потреба. Та всi мої добрi намiри виявилися тiльки мрiями - ну не дається невiстка любитися.

 

Хiрургiчне  втручання  чи  дiтовбивство?

Хтось називає це правом самостiйно розпоряджатися власним тiлом, хiрургiчним втручанням, припиненням вагiтностi, втратою плоду, вишкрiбанням, а хтось - вбивством i грiхом. До тих, хто категорично проти штучного переривання вагiтностi, належить i акушер-гiнеколог районної лiкарнi Ольга МУЗИКА. Вона не тiльки принципово не робить аборти, але й вiдмовляє своїх пацiєнток вiд кроку, що позбавляє життя нову людину i завдає значної шкоди жiночому органiзмовi.

 

 

Дай серцю волю. І вона послухала ворожку

 

Михайло Задорнов. Дев’ятий вагон. Я повинен був з Риги вечiрнiм швидким потягом номер 15 виїхати в Ленiнград. Прийшов на вокзал. У мене був квиток в другий вагон. Пiдходжу до потяга - а перших трьох вагонiв нема! Люди розгублено ходять пероном з валiзами, сумками i квитками, виданими в першi три вагони. Багато хто вже пройшов вздовж всього потяга, перераховуючи вагони. Але марно! Перших трьох вагонiв немає нi на початку, нi в кiнцi, нi в серединi. Не можуть знайти i бригадира потяга. Нiхто з провiдникiв не знає, де вiн.

 

Намотай на вус

 

 

Оголошення опубліковані в  газеті «Нова доба»

ПРОДАЮ 3-кiмнатну квартиру загальною площею 75,5 кв. м з присадибною дiлянкою (6 соток). Адреса: м. Бучач, вул. Шевченка, 25, кв. 4. Тел.: 2-90-09, 8-097-1834752.

ПРОДАЮ примiщення поблизу центру в м. Бучачі. Тел.: 8-067-2854350.

ПРОДАЮ план пiд забудову у с. Набережна бiля Днiстра. Тел. 8-098-6173119.

ПРОДАЮ кормовi добавки та премiкси «Провiмi» для свиней, ВРХ, а також комбікорм з ячменю, пшениці, кукурудзи і гороху, грис. Складське примiщення знаходиться в м. Бучачі на вул. Галицькій, 192. Тел.: 2-64-85, 2-73-21,  8-099-2328154.

СКОРОДИНСЬКИЙ  ЦЕГЕЛЬНИЙ  ЗАВОД  ЧОРТКІВСЬКОГО  РАЙОНУ відпускає цеглу ліцензовану та сертифіковану М-100. Можлива доставка власним автотранспортом. Довідки телефонами 8 (03552) 5-21-89, 5-21-66.