Анонс газети " Нова доба" за 3 квітня 2009 р.

Чи  треба  мамам  i  ветеранам  звертатися  до  суду? * виплата пенсiй через бучацькi банки триває? * Україна  могла  б  стати  експортером  нафти  й  газу. * 11 квiтня - всерайонна толока. * Прекрасне  навколо  нас * Мiсячник  Червоного Хреста.* У мiському парку заборонено будь-яке будiвництво. * Чи правильно вибране мiсце для трансформатора. * Залишилися  автокефальними  у  Київському  патрiархатi. * У фермерському господарствi «Степ» зарплату видають щотижня, або Хто має казати «вiсьта» чи «гайта». * Милі сваряться... Чому? * Вiд грiха  врятувала  свекруха. * Насiннєва  Арифметика. * ОГОЛОШЕННЯ  ОПУБЛІКОВАНІ В ГАЗЕТІ «НОВА ДОБА» *

 

 

Чи  треба  мамам  i  ветеранам  звертатися  до  суду? Ще наприкiнцi минулого року жiнки, якi не працюють, а перебувають у вiдпустцi по догляду за дитиною до 3 рокiв, почали вiдстоювати своє право отримувати грошову допомогу на дiтей у бiльшому розмiрi. Згiдно iз Законом України «Про державну допомогу сiм’ям з дiтьми» допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-рiчного вiку надається у розмiрi встановленого прожиткового мiнiмуму для дiтей до 6 рокiв - 557 грн. Насправдi ж мами отримують вiд 90 до 501,75 грн., залежно вiд доходiв сiм’ї. Чому?

виплата пенсiй через бучацькi банки триває? Пенсiйний фонд припинив виплати пенсiй через банки, в яких запроваджено тимчасовiiнiстрацiї або кураторiв. У цьому списку - банки «Київ», «Надра Банк», «Транс-банк», «Укрпромбанк», Банк регiонального розвитку, «Європейський» i «Родовiд Банк». Вiдтепер пенсiї та соцiальнi виплати клiєнтам цих фiнансових установ видава-тимуть через поштовi вiддiлення. А чи триває виплата пенсiй у бучацьких банках? Про це запитуємо заступника начальника управлiння Пенсiйного фонду в Бучацькому районi, начальника вiддiлу призначення пенсiй Марiю ДУДАР: адм

Україна  могла  б  стати  експортером  нафти  й  газу. Віце-президент Української нафтогазової академії, професор Роман Яремійчук за приклад успішного підходу до освоєння морського шельфу наводить Бразилію.

«Свободівець»  Олексій  Кайда  обраний  головою  Тернопільської  обласної  ради.  26 березня 2009 року на засіданні Тернопільської обласної ради таємним голосуванням головою Тернопільської обласної ради обрано депутата Тернопільської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексія Кайду.

11 квiтня - всерайонна толока. 11 квiтня буде проведено всерайонну толоку з озеленення та благоустрою населених пунктiв і прилеглих до них територiй.

Прекрасне  навколо  нас Розмаїтий, складний i хвилюючий свiт прекрасного оточує кожного з нас. Краса виявляється в природi, працi, людських стосунках, у мистецтвi. Важко знайти людину, байдужу до прекрасного.

За законом людяностi!. 28 березня вiдбулось засiдання комiсiї Бучацької районної ради з питань промисловостi, будiвництва, транспорту i зв’язку.

Мiсячник  Червоного Хреста. З 4 квiтня до 4 травня триватиме Всеукраїнський мiсячник Червоного Хреста.

У мiському парку заборонено будь-яке будiвництво. У «Новiй добi» 6 березня ц. р. було надруковано замiтку «Операцiя «Первоцвiт», у якiй йшлося про заборону збирання i торгiвлi рiдкiсними видами рослин. За одну зiрвану квiточку штраф складає 12 грн.! А якi повиннi бути штрафи за вирубку в мiському парку рiдкiсних дерев?! У парк вiд центральної дороги нема як зайти, бо там ведеться будiвництво.  Вирубують парк i будуються тiльки бучацькi олiгархи. Коли припиниться свавiлля?

Б. ПЕТРИК.

м. Бучач.

Коментує лист бучацький мiський голова Омелян ОВЕРКО:

Чи правильно вибране мiсце для трансформатора. Жителi вул. Бариської в Бучачi (27 пiдписiв) звернулись до редакцiї з вимогою до мiськради припинити тут будiвництво трансформаторної пiдстанцiї. На їхню думку, мiсце вибрано невдало, оскiльки на цьому майданчику граються дiти, а весь мiкрорайон i так страждає вiд промислового забруднення, iнтенсивного руху вантажного транспорту, необлаштування пiшохiдних дорiжок. Додасться ще й шкiдливе випромiнювання, ризик нещасного випадку.

Цей лист ми попросили прокоментувати бучацького мiського голову Омеляна ОВЕРКА.

Залишилися  автокефальними  у  Київському  патрiархатi. Нещодавно 33 парафiї (в Тернополi, Теребовлянському, Гусятинському, Залiщицькому, Чорткiвському та Бучацькому районах) Української автоке-фальної православної церкви на правах автономiї перейшли до Київського патрiархату. 29 березня у Патрiаршому Володимирському соборi м. Києва вис-вячено їхнього Владику - Павла (в миру - Петро Кравчук). Є надiя, що це початок об’єднання всiх українських церков.

У фермерському господарствi «Степ» зарплату видають щотижня, або Хто має казати «вiсьта» чи «гайта». Наприкiнцi 80-х рокiв минулого столiття в Українi активно ширився фермерський рух. Десятки таких господарств було засновано і в нашому районi, передусiм у Рiпинцях. Тодi на фермерiв покладалися великi надiї, але минув час i бiльшiсть фермерських господарств припинила свою дiяльнiсть. Чому так сталося? Цим питанням ми розпочали розмову з керiвником фермерського господарства «Степ» В. О. СЛОНЬОВСЬКИМ.

Пiд  владою  бiльшовицької  орди. Початок створення осередку ОУН у селi Русилiв - квiтень 1932 року. Органiзаторами його були Михайло Литвинюк, Танась Легкун, Василь Ленчук.

Хресна  дорога  мого  народу. Великий пiст зобов’язує всiх християн до молитви, покаяння i всепрощення. Справдi, осмислюючи прожитий нами рiк, просимо прощення у тих, кого скривдили, прощаємо своїм кривдникам i молимося за душi померлих родичiв, знайомих i всiх тих, хто загинув за Україну.

Милі сваряться... Чому? Психологи стверджують, що чоловікам і жінкам порозумітися вкрай непросто. За статистикою, найбільше сварок між парами виникає під час... свят! До того ж лідирують так звані «свята для двох» — День закоханих, а також найрізноманітніші «річниці» (день першого побачення, першого поцілунку тощо). Причому про такі дати пам’ятають виключно жінки, і це нерідко стає приводом для їхніх образ!

Чи виннi дiти, що кiмната нагадує землянку? У нашому районi живе сiм’я, яку смiливо можна назвати батькiвським гетто. Звичайно, з морально-етичних мiркувань ми не можемо називати прiзвище громадян, якi своєю байдужiстю, педагогiчною неграмотнiстю, невмiнням i небажанням прислухатися до поради фахiвцiв, довели своїх дев’ятьох дiтей до межi виживання. При цьому вони отримують вiд держави значнi кошти.

Вiд грiха  врятувала  свекруха. Боже, як їй остогидли постiйна суєта, гора роботи, брак часу. Кожен день одне i те ж: нагодуй, вдягни, вiдправ до школи дiтей, так-сяк приведи себе до ладу i стрiмголов лети на маршрутку.

Сiм’ю зруйнували чужина i грошi. Дуже боляче було читати вiрш «Прощавай, батьку», надрукований у одному з останнiх номерiв «Нової доби». Його написала моя онучка Таня Кавецька моєму синовi, що нинi живе в Нiмеччинi.

Вчуся  жити  без  нього.

Насiннєва  Арифметика. Щоб насiння овочевих культур швидко зiйшло, попередньо його замочують. Зокрема, насiння гороху, квасолi та бобiв витримують у водi не бiльш як двi доби, а рiпи, редьки та редиски - не бiльш як добу. Насiння баклажанiв, перцю, моркви, петрушки, буряка, цибулi-чорнушки, шпинату, кропу замочують 5-10 днiв. Пам’ятайте: у разi тривалого замочування схожiсть рiзко знижується!

ОГОЛОШЕННЯ  ОПУБЛІКОВАНІ В ГАЗЕТІ «НОВА ДОБА»

ПРОДАМ, або ЗДАМ в оренду дiючу свиноферму - 350 кв. м; складськi примiщення - 60 кв. м; кузню; навiс. Земельна дiлянка - 0,25 га, приватизована, обгороджена, 2 км вiд м. Бучача.  Є можливiсть використати пiд iнший бiзнес. Тел.: 8-097-5446677.

КУПЛЮ медалi, ордени, монети, старовиннi речi. Тел.: 8-096-7459315.

ПРОДАЮ примiщення поблизу центру в м. Бучачі. Тел.: 8-067-2854350.

ПРОДАЮ  3-кiмнатну квартиру в центрi мiста Бучача. Зроблено євроремонт, є всi зручностi, кухня, їдальня, камiн, окремий вхiд. Мож-на використати пiд офiс, стоматологiчний кабiнет, магазин. Цiна договiрна. Тел.: 8-096-6783085, 8-096-7452367.

ПРОДАЮ житловий будинок з гаражем, сараєм, земельною дiлянкою в м. Бучачі на вул. Шкiльній, 14. Тел.: 8-255-2-22-33, 8-067-8599607.

ПРОДАЮ 3-кiмнатну квартиру в 6-квартирному будинку. Загальна площа 92 кв. м, кухня - 15,2 кв. м, зроблено євроремонт, на подвiр’ї є гараж та господарське примiщення. Адреса: м. Бучач (Пiвденний масив), тел.: 2-30-77, 8-098-5748844.

ПРОВОДИМО зварювально-рихтувальнi роботи легкових автомобiлiв. Тел.: 8-096-6379853, 8 (03544) 2-61-49.

ПРОДАЮ 3-кiмнатну квартиру на Пiвденному масивi у Бучачі (вул. Лiсова) площею 71 кв. м. Є пiдвал, недобудований гараж, двi грядки. Тел.: 2-49-18, 8-050-5814635, 8-098-4432883.