Арт-двір відкривається, але в неті

Травень - місяць світлих надій і сподівань. Сподівань на те, що невдовзі карантин закінчиться і всі ми здорові знову вийдемо на прогулянку вулицями нашого містечка. А ще цього місяця бучачани та гості міста з нетерпінням чекають вже такої звичної події – відкриття Арт-двору.
Поговоримо про це з автором ідеї та натхненником, головою громадської організації «Бучач-Арт» Віктором Гребеньовським .

Арт-двору вже 8 років. Чи змінився він упродовж цього часу?
- Так, ми вже відпрацювали вісім сезонів. Вони були різні. Ми старалися зробити його цікавим, експериментували. Варто згадати уроки танцю, дегустації страв, ліплення горшків, стріляння з лука, різні майстер-класи. А скільки музики лунало, прочитано літератури. Нещодавно готував нові стенди в двір і був подивований кількістю і, головне, які цікаві, яскраві особистості ( топ- рівня України) були в нас, які чудові колективи виступали на сцені. А ще треба мати на увазі кількість туристів з України та світу, які побували в Арт-дворі. Саме він дав поштовх багатьом проектам, саме тут відкрилися багато особистостей або творчий потенціал. Я думаю цим не може похвалитися жоден з райцентрів України.
Цьогоріч ми, традиційно, повинні відкритися на початку травня. Це буде девʼятий сезон. Правда карантин вносить свої правки і Арт-двір буде особливим. Не таким традиційним. Яким? Побачимо))
Чи змінив Арт-двір Ваше життя?
- Безумовно. Десь тотожна ситуація і з дитиною. Ви опікуєтеся нею, виховуєте, але і вона впливає на вас. Це нормально. Були різні ситуації, колись потрібно реагувати на виклики.
Разом з тим багато людей підтримали цей проект, допомогли його реалізувати, повірили в мене. І приємно, коли йдуть назустріч в питаннях благоустрою, чи допомагають реалізовувати якісь ідеї, які повʼязані не тільки з Арт-двором, а й питаннями збереження мистецької чи архітектурної спадщини нашого міста. Перепрошую, але не хочу переходити на персоналії (їх настільки багато! хтось один раз допоміг, а інші постійно ), оскільки можу когось не назвати і зробити прикрість людині. Повірте, Арт-двором зараз опікується дуже багато чоловіків та жінок, за що їм велика шана і подяка!
Мабуть, як творча людина ви любите, щоб все було спонтанно...
- Ну ніііі......Самий найкращий експромт — це підготовлений експромт.
А коли приходиться керувати таким складним механізмом, де залучено багато людей, тут спонтанність — ворог. Але, звичайно, в дворі завжди панує творча атмосфера і ми стараємося показати ефект спонтанності (що є неправдою), що дає можливість глядачам та учасникам вести себе вільніше, а разом з тим і розкриватися емоціям.
Чи існують певні прикмети або ритуали, які ви виконуєте перед початком відкриття сезону?
- Ритуали? Та ні, нема. Хіба назвати ритуалом підготовку Арт-двору, фарбування, прибирання, облаштування. Тоді -так)))
Уявіть, що за допомогою машини часу вам випала нагода повернути час на 10 років. Що б ви змінили?
- Почав би Арт-двір раніше ))) бо перед тим було три роки пошуків.
Нині справжня епоха відео, блогів, віртуальних музеїв, екскурсій. Чи не виникало у Вас думки повністю перенести Арт-двір у віртуальний світ?
- Чи ви готові спілкуватися з своїми дітьми чи батьками тільки по нету? Чи достатньо вам відвідати літургію в церкві в on-line трансляції ? Чи отримаєте ви задоволення від перегляду через ноут концерту в костелі?
Звичайно, зараз є потреба розміщувати Арт-двір у віртуальному світі, хоча ми трансляцію в нет розпочали вже давно. Правда, не завжди це було успішно. Але вимоги до якості трансляції збільшилися, стали кращі технічні та програмні продукти. Зробити якісну трансляцію любих подій — це питання коштів деяких пристроїв. Ми маємо досвід, знаємо що зробити і більшість техніки. Але існування Арт-двору я б розглядав у двох паралельних площинах — реальній та віртуальній.
Що ви думаєте про сучасну українську культуру?
- Це складна тема і вона може бути окремою темою розмови. Сучасна українська культура — зараз у дуже важкому стані, а теперішній карантин (який є каталізатором подій) може багато знищити. Втішним є те, що за пʼять років відбулося багато культурних подій, навчальних вебінарів, воркшопів та інш. В нас зʼявилося багато активістів культури, цілий пласт молодих, розумних, досвідчених людей, які зробили багато креативних продуктів в галузі культури, мистецтва, літератури, збереження культурної спадщини. І це працює, і розростається. Зараз у багатьох таке враження, що мистецтво вмерло. Повірте, зараз настільки багато подій відбувається в неті! І в час “Х” це все вирветься догори )). Інша тема — заклади державної культури. Про це я зараз не хочу розмовляти.

Топ-3 речі, без яких не зможете обійтися.
- Не зможу обійтися без музики, без багатьох людей, які мене підтримують, без Божої допомоги.

Отже, відкриття Арт-двору цього року трішки особливе.? А саме: сидячи вдома на дивані 3 травня 0 17.00 год ви будете мати можливість разом з нами поринути в неймовірну атмосферу- таку звичну і незвичну одночасно). 

ЩЕ РАЗ НАГОЛОШУЄМО, ЩО ПОДІЇ В АРТ-ДВОРІ ПРОВОДИТИСЯ НЕ БУДУТЬ ДО ЗАВЕРШЕННЯ КАРАНТИНУ. ТІЛЬКИ ВИКЛЮЧНО В ІНТЕРНЕТІ .

ДЯКУЄМО ЗА РОЗУМІННЯ

Наталія Олійник