Медики Бучача звернуться до Катерини Ющенко стосовно будівництва нової лікарні

Бучацька районна лікарня – єдина в Тернопільській області, а, можливо, і в Україні, яка не має типового приміщення і, відповідно, типової території. Максимальна відстань між корпусами сягає близько 15 кілометрів.

Через такі незручності, у першу чергу, страждають хворі. Зрештою, це й економічно не вигідно. Бо потрібні чималі кошти на утримання «автономних» відділень і на транспортне сполучення між ними. Як повідомили в управлінні охорони здоров’я РДА, нині лікарня змушена утримувати три харчоблоки і три санпропускники. А це – великий штат працівників і значні матеріальні затрати.

Цікаво, що один із корпусів райлікарні, де розташовані пологове, хірургічне та гінекологічне відділення, був збудований за державні кошти ще у 1895 році як пансіонат для військових. Принаймні, такі дані є в архіві медичного закладу. Отже, мешканці Бучацького району нині лікуються в австрійському пансіонаті. Інший корпус райлікарні розташований у колишньому ветеринарному технікумі, а ще перед тим там була каса хворих. А приміщення районної поліклініки за Польщі було власністю церкви Святої Покрови, у якому мешкали сестри-служебниці Пречистої Діви Марії, котрі опікувалися дітьми.

У 80-х роках минулого століття був виготовлений проект на будівництво нової лікарні в Бучачі. Однак, плани, на жаль, так і залишилися на паперах.

За словами начальника управління охорони здоров’я РДА Олега Яхницького, можна скористатися вже готовим проектом, щоправда, дещо його відкоригувавши та переробивши кошторис, і добудувати перший корпус лікарні. Це, на його думку, дешевше, ніж виготовляти новий проект. Цим питанням зацікавилося керівництво РДА. «Можливо, – зазначив Олег Яхницький, – доведеться звернутися до Катерини Ющенко та її фонду «Україна-3000», оскільки в нашій державі, мабуть, небагато таких нетипових лікарень. Тим паче, що на державному рівні ведеться мова про наближення послуг, у тому числі й медичних, до села. А Бучацький район – аграрний».

ЗІК