У місті – комп’ютери і телебачення, в селі – корови і городи.

Про безкультур'я і розбещеність юнаків та дівчат ми чуємо на кожному кроці. Сьогодні їх виховують телебачення і вулиця. Саме вони замінюють для багатьох батька і матір, адже більшість свого вільного часу молодь віддає друзям і телеекранам, часто забуваючи про потребу спілкування з рідними. Це призводить до того, що багато хто із них замикається у собі або, навпаки, прагне продемонструвати зверхність над іншими. Добре, якщо батьки вчасно це помітять. А якщо зробити це нікому? Адже у пошуках більшого заробітку і, звичайно ж, з метою забезпечення кращого життя для своїх дітей батьки змушені покидати рідні домівки та сім’ю і шукати долі за кордоном. От і маємо таку категорію, як соціальні сироти, їх в нашому районі нараховується 340 (банк даних неповний, бо не всі сільради подали інформацію у районну службу у справах неповнолітніх). Нікому опікуватися сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування (усіх разом 60 чол.). Звичайно, частково допомагає школа, та, нажаль, повного контролю над молоддю вона не може мати. Тим більше, що вільний час кожен може проводити як хоче, особливо влітку. Молодіжних організацій в районі немає, У художній самодіяльності зайнятий лише незначний відсоток молоді, а спеціалізовані гуртки, де діти могли б удосконалювати себе в улюбленому занятті, давно не працюють. Про літературу молодь якщо не забула повністю, то принаймні відкинула її на другий план.

Для міських тінейджерів книгу замінили комп'ютери і телебачення, а для сільських – корови і городи.

За переглядом фільмів і минають вечори - «найкращі друзі» юнаків та дівчат. На вечорниці вони, звичайно, не збираються, але відпочити разом не проти. Але де відпочинеш? Дискотеки працюють тільки по вихідних, а про кінотеатри взагалі нема що говорити. Колись частими були турпоходи, вечори біля вогнища з гітарою, відверті розмови з друзями - і колективна праця. Зараз все це зникло. Зібратися молоді просто немає де. Бари і кафешки - єдине місце, куди можна завітати будь-коли. Але для цього потрібні гроші. А влаштуватися на роботу ніде. Станом на 1 липня на обліку у центрі зайнятості перебувало 187 молодих людей, з них двоє не досягли повноліття. Знайти вільні робочі місця у невеличкому районі важко. А гроші потрібні. їх завжди мало, особливо у віці, коли хочеться і гарно відпочити, і одягнутися, і... От і росте у нас злочинність.

На обліку у кримінальній міліції у справах неповнолітніх -11 осіб. Потреба в грошах і відсутність організованого відпочинку штовхають нашу молодь до страшних кроків. Часто навіть забезпечені діти, прагнучи довести свою самостійність або «вбити» нудьгу, ризикують і йдуть на злочин.

Сьогодні молодь, як ніколи, прагне здобувати вищу освіту. Майже кожен після закінчення школи вступає до навчальних закладів, хоче «вибитися» у люди. А село занепадає. Тут розвалюються будинки культури (як у с. Зубрець) і... відкриваються нові бари.