Бучацькі перспективи...

Омелян Оверко “Питання благоустрою м. Бучача постійно на контролі міської ради кожного дня “. В Бучачі є багато важливих об’єктів, на які ми звертаємо увагу. Дощовий колектор це величезний об’єм робіт, в минулому році освоєно понад 2 млн.грн. На цей рік планується збільшити роботи в два рази. Документи всі подані, я особисто був на прийомі в міністра регіонального розвитку і будівництва Куйбіди В.С.і він пообіцяв, що посприяє доброму фінансуванні об’єкта, щоб завершити його будівництво за 2-3 роки. Якщо ці роботи буде зроблено і рів засиплемо землею, ця територія стане місцем відпочинку. Там ніхто не буде проводити ніякого будівництва, будуть прокладені пішохідні доріжки, встановлені лавки, освітлення. Треба буде зробити благоустрій усіх прилеглих територій забрати всі само буди, і, я думаю, місто набере іншого вигляду.

Другий об’єкт-це, однозначно–наша ратуша, верхня частина вже закінчена і на неї приємно глянути, годинник вже показує час, завершуються роботи в середині ратуші. Як тільки потепліє, одразу якщо буде фінансування в обсязі 4 млн. гривень, тоді основні роботи будуть завершені цього року і маю надію, що міська рада перейде в нове приміщення. Це повністю фінансує держава, тому-що це реставраційні роботи. Взагалі, фінансування робіт дощового колектора та ратуші, проходить повз міську раду. Це йде з Тернополя. Моє основне завдання-щоб ці гроші були виділені. А я дуже задоволений якістю реставрації, також приїжджають спеціалісти, які постійно контролюють роботи по відновленні символу м. Бучача.

Далі. Водопостачання селища цукрового заводу. Це давня проблема. А тут проживає понад 4 тисячі людей. Маємо надію в цьому році провести реконструкцію системи водопостачання. Знову таки, при фінансуванні. Тут, чесно, не знаю як буде, оскільки питання в стадії розробки і воно дуже болюче. А введення цієї системи дасть можливість повністю цілодобово забезпечити жителів селища питною водою. Сталася також досить негативна ситуація з водопостачанням по вул. Ів. Франка, де був колись завод“ Квант“. Минулого року львівська експедиція мала зробити свердловину. Їм гроші вже проплатили. Буквально на днях я розмовляв з ними і найближчим часом вони обіцяють приїхати і зробити свердловину. За водонапірну башту вже домовлено і питання водопостачання у цій частині міста до кінця цього року повинно бути вирішене.

Цього року будемо проводити ремонти комунальних доріг, тротуарів та інших дрібних вуличок. В нас є виготовлено проекти на капітальний ремонт двох вулиць-Шкільної та Міцкевича. Сама тільки документація на реконструкцію і капітальний ремонт складає 40 тисяч гривень. Ці гроші ми виділили минулого року з міського бюджету і тепер саме головне щоб держава профінансувала цей проект, тому-що ми не взмозі знайти стільки грошей. Тих коштів, які надходять до нас у вигляді транспортного податку, вистачає на ремонт тротуарів та доріг деяких вулиць.

Планується в цьому році, про це вже багато говориться, благоустроїти місце для освячення води біля фігури Ісуса Христа. Ми вже маємо розроблений і погоджений невеличкий проект, маємо заготовлені матеріали та погоджено з майстром, муляром і художником-людиною, з допомогою якої це місце стане святим для всіх бучачан. В цьому році, буквально, зійде сніг і ми розпочинаємо роботи.

До Великодня зробимо благоустрій біля фігури Івана Непомука, тобто в’їздного знака зі сторони Тернополя і Язлівця (раніше це був межовий в’їздний знак Бучача), поправити дорогу на вулиці Стрипній.

Крім того, тротуари в центрі. Якщо йти в напрямі від церкви Покрови до Чорного мосту, в одних місцях є тротуари, а в інших – ні. А тому частину тротуару зробимо ми, територію коло магазинів бізнесмени і таким чином зробимо цю частину міста, щоб вона мала естетичний вигляд.

Також планується будівництво комунально туалету за будинком адміністрації. Проект вже затверджено, це питання вже розглядали на громадських слуханнях і бучачани погодились з цим проектом.

Питання освітлення – це питання вічне. Дякувати Богу, минулого року нам вдалося відновити освітлення, яке було до реконструкції електомереж. Коли змінювали дроти на кабелі, нам нанесли великих збитків, фактично зруйнували повністю всю мережу освітлення. Тепер, щоб під’єднатися до кабелю, потрібно спеціальний пристрій вартістю 60 грн. А їх треба багато. Для нас це великі гроші. Ті кошти, які ми планували на освітлення малих вулиць, фактично пішли на відновлення системи освітлення. В багатьох будинках неосвітлені коридори, сходові клітки- це болюче питання, це питання цього року, ми це відновимо. Але хто-би, що-там не казав, таки якість постачання електроенергії населенню значно покращилась. 17 кілометрів кабелів потягнуто в нашому місті. Це перший райцентр в області, де зроблена така робота. Вартість цих робіт сягає десь майже 3 мільйони гривень і треба щиро подякувати бучацькому РЕМу та їхнім колегам з Тернополя.

Питання благоустрою в м. Бучачі постійно на контролі міської ради кожного дня. Також нас чекає реконструкція площі перед адміністрацією. Зараз розробляється проект щодо центральної частини міста. Ми хочемо частину міста від кінотеатру до ресторану зробити пішохідною. І, я думаю, нам це вийде. Але для цього треба трохи часу і коштів. Це реально роки. І тут нас підтримують всі жителі міста. Це під силу зробити навіть міській раді за свої кошти. І ми це зробимо.

Про історичний заповідник. Документація є. Нещодавно був у Києві-сказали знову подавати документи. Це потрібно всю процедуру починати спочатку. Страшного нема нічого, але міському голові потрібно побігати 3 тижні. І ще одне нововведення-зміна назви: з історико-культурного заповідника, на історико-архітектурний. Різниця велика. Якщо культурний-фінансує міністерство культури, а якщо архітектурний-міністерство будівництва. І ще одне-якби не швидка зміна прем’єр-міністрів(а всі документи підписують вони), то ми давно вже мали б статус. Але наразі мені обіцяли підтримку в Києві і маємо надію, що наше місто стане історико-архітектурним заповідником, а від цього виграє і Бучач, і бучачани.

Омелян Оверко
Міський голова Бучача