Волонтери Бучаччини про свою діяльність

Волонтери Бучаччини про свою діяльність Волонтери… як звично сьогодні звучить це слово. Проте до 24 лютого далеко не кожен українець знав у який фонд потрібно задонатити на підтримку армії або куди принести речі для потребуючих людей.

Сьогодні буде розмова з Волонтерами Бучаччини, які вже довгий час підтримують своїх земляків, що знаходяться на полі бою.

  1. Скільки діє ваша спілка?
  • Ми почали нашу діяльність у 2014 році. Спочатку це була підтримка воїнів АТО, а сьогодні ми допомагаємо ЗСУ.
  1. Що стало поштовхом до волонтерської діяльності?
  • Війна, просто почалася війна і ми не змогли залишитися осторонь. Кожен має свій фронт: хтось в інтернеті, хтось безпосередньо на полі бою, а хтось у волонтерстві.
  1. Скільки загалом тут працює волонтерів?
  • Постійний склад 20-25 людей, але іноді це змінюється.
  1. Що зараз найбільше потребують воїни?
  • Різне: це може бути одяг, їжа, амуніція, але вони всі, без виключення, потребують живого спілкування. Не можна просто приїхати передати речі і все. Ми завжди намагаємося провести хоча б трошки часу з ним, щоб дати їм емоційного контакту. Для них дуже важлива наша підтримка, яку можна висловити під час цього спілкування.
  1. Ваші сили зосереджені на якомусь одному напрямку чи здійснюєте допомогу для всіх?
  • Загалом, це вся передова і, звісно, хлопці з найближчих громад, але якщо ми бачимо, що хтось інший потребує допомоги, ми даємо її їм. Одного разу ми привезли речі для хлопців з місцевих громад, але зустріли воїнів, які вийшли у практично непридатному одязі, він роздирався прямо на них, ми віддали допомогу їм, тому що для них в той час було це важливіше.
  1. Ваша допомога зосереджена лише на ЗСУ?
  • Так, зараз це переважно ЗСУ, але спочатку повномасштабного вторгнення ми також допомагали людям, що приїхали з окупованих територій. Ми навіть  вивезли близько 1.5 тис. людей з Києва. Туди їхав автобус з гуманітарною допомогою, а назад виїжджали люди.
  1. Як часто відправляється допомога?
  • Раніше це було стабільно раз в тиждень. Зараз ситуація змінилась: може бути два рази в тиждень, а може бути 1-2 рази в місяць.
  1. З якими складнощами ви зустрілися за час своєї діяльності?
  • Не можу сказати, що це були прям складнощі, але бувало різне: якійсь непорозуміння з владою, критична ситуація з паливом, могло не вистачати коштів на щось, але все це вирішувалося за короткий час.
  1. Багато людей у Бучачі, які прагнуть допомагати?
  • Можна сказати, що зараз їх стало менше. Після 24 лютого суттєво збільшилася кількість тих, хто хотів сприяти допомозі воїнам, але зараз таких знову стало менше. У нас є жіночка, яка щодня приходить, забирає сміття та прибирає територію навколо нашого центру, вона зробила, мабуть, найбільший вклад у діяльність нашої спілки. Спочатку ми думали, що це комунальний працівник, але ні виявилося, вона живе неподалік і просто приходить забрати сміття, вона каже, що так допомагає нам і підтримує нашу діяльність. Щодо фінансової або гуманітарної допомоги: це в основному люди, які нам довіряють і на постійній основі щось приносять. 
  1. Що приносять найбільше?
  • Різне, хто що має, те і несе. Часто приносять одяг, зараз це теплі речі, також часто дають гроші, які підуть на необхідне для бійців ЗСУ.
  1. Чи є люди які вам не довіряють?
  • Звичайно, є, але все-таки більше тих, хто нам довіряє. Люди нам приносять не маленькі суми. Але буває різне: хтось каже, що ми і тушонки їмо, а хтось навпаки приносить, наприклад, 20 тушонок на ЗСУ, а 2 шт. пропонують на дорогу нам, волонтерам. Все залежить від людей, але наше завдання не доводити комусь свою чесність словами, а допомагати воїнам, і вже вчинками демонструвати хто чого вартий.

Загалом, кожен Українець має пам’ятати завдяки кому вони живе в Україні і допомогати цим людям.

Інстаграм Волонтерів Бучаччини: volunteers_of_buchach

Над матеріалом працювала: Боднарчук Ольга