Вплив дороги на стан автомобіля

Вплив дороги на стан автомобіля Бучаччина – надзвичайно красивий район, що має безліч культурних пам’яток. Тут розташовано аж три замки і щонайменше сім історичних храмів.

Щоправда, спокійно їздити по територіях громади практично неможливо. Достатньо виїхати на три кілометри за містечко, як вас спіткає складно проїзна дорога. Ями глибиною до 20 см, розташовані густо одна біля одної . Важко навіть уявити скільки тут було зіпсованих автомобілів.

Власник тутешньої станції технічного обслуговування (СТО) – Ігор,  розповів нам про взаємозв’язок якості асфальтного покриття та стану автомобіля .

Фахівець зазначає, що 95% пошкоджень автівок, зумовлені саме неякісними дорогами. Ті хто їздять трасами з хорошим покриттям, значно рідше приїжджають на сервіс, радше це планове технічне обслуговування (ТО). Відповідно, водії, чий шлях проходить через погане асфальтне покриття (найчастіше це дороге між селами громади), є частими гостями на СТО.

Вплив дороги на стан автомобіля Пошкодження на дорогах, тут є різні від глибоких ям до високих горбів. Причин їх появи є безліч, наприклад, частий рух тяжких автомобілів, що створюють тиск на асфальт. Або ж дощова чи сніжна погода, через яку вимивається верхнє покриття. Також дефекти можуть з’являтися через неякісне укладання або ремонт магістралі. 

«Найнебезпечнішими є ями, які мають 10-12 см глибини з гострою формою» - зазначив експерт. Якщо колесо потрапляє у вибоїну такого типу, шансів, що воно уціліло, практично немає. У цьому випадку найчастіше рубається диск і, відповідно, проривається шина. Ремонту після такої поломки колесо не підлягає.

У перспективі після довготривалої їзди по неякісних дорогах, руйнується ходова частина автомобіля. Також уразливими до поганого асфальтного покриття є підвіска та амортизатори. Всі поломки на цих елементах відбуваються з часом. Чим більше машина рухається дорогами з вибоїнами та горбами, там більший негативний вплив на деталі.

Також, Ігор розповів нам про найбільш прикрий випадок пошкодження автомобіля через погану якість доріг, у своїй практиці. Це момент, коли водій практично нового Mercedes під час дощу потрапив у так званий котлован одним колесом. В результаті цього інциденту його повністю відірвало. Звісно ж, що відновити втрачене колесо не вдалося. У такому випадку допоможе тільки покупка нової шини та диску.

Для збереження цілісності автівки, експерти радять водіям дотримуватися всіх обмежень швидкості. Тому, що базуються вони в тому числі і на якості дорожнього покриття. Також обов’язково потрібно звертати увагу на попереджувальні знаки, які допоможуть сконцентруватися саме на об’їзді асфальтного пошкодження. Особливо уважними варто бути під час дощової погоди, адже тоді зменшується видимість, і до того ж всі вибоїни заливаються водою. Відповідно, водій не має змоги побачити пошкодження та оминути його.

Коли відновляться дороги не відомо, тож, автомобілістам варто бути уважними та оминати всі небезпеки.

Над матеріалом працювала: Боднарчук Ольга