Ювілейні святкування у Бучацькому монастирі

Ювілейні святкування у Бучацькому монастиріЗ 22 по 27 вересня отці василіяни Бучацького монастиря проводили заходи, присвячені 400-літньому ювілею ЧСВВ. Завершились святкування на храмовий празник Воздвиження Чесного Хреста.

З п’ятниці, 22 вересня розпочались науки, що стосувались діяльності ченців та прикладів чеснот василіян, гідних наслідування Науки виголосив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. У ювілейній програмі брали участь і члени парафіяльних спільнот, які діють при монастирі.

А вже у вівторок, 26 вересня відбулась наукова академія «Віхами історії василіянського чину» за участю професорів Академії Наук України й інших навчальних закладів зі Львова і прилеглих околиць м. Бучача. Велику Вечірню з Литією з нагоди храмового празника відслужив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, а Утреню о. Йоанікій Чверенчук, генеральний радник Василіянського чину. Своїм співом супроводжували богослужіння брати-студенти Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського.

В день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Димитрій Григорак, єпарх Бучацький у співслужінні з генеральним радником о. Йоанікієм Чверенчуком, ЧСВВ, протоігуменом Американської Провінції о. Василем Салковським, ЧСВВ, ігуменом Бучацького монастиря о. Теодором Нагорняком, ЧСВВ, настоятелями, ієромонахами Провінції Найсвятішого Спасителя та іншими священнослужителями з прилеглих околиць.

У своїй гомілії владика Димитрій зосередився на почитанні Господнього хреста. Говорячи про Христову жертву, проповідник промовив: «Його смерть є нашим життям». Крім того, було відзначено роль хреста, як визвольну силу: «Хрест є знаряддям перемоги Ісуса над всяким злом, а той хто вірить у воскресіння Христа, той отримує життя вічне» - сказав проповідник. Далі Архиєрей наголосив на жертвенній Божій любові, яка запрошує кожного прийняти дар спасіння. А для цього ми повинні повірити Господу, адже «увірувати в Господа – це прийняти Його у своє життя» - підкреслив Архиєрей. В цьому проявляється спасіння людини, яке можливе через гідне життя і вірність своєму покликанню. Далі, роздумуючи над монашим покликанням владика Димитрій відзначив роль ченців василіян у свідченні Євангелія словом та прикладом любові.

Після традиційних подяк і «многоліття» вкінці Божественної Літургії залунав духовний гімн «Боже, великий, єдиний». Завершились святкування освяченням та окропленням свяченою водою.

Прес-служба osbm.in.ua