Концерт духовної музики «Хресту твоєму поклоняємось, Владико»

(27 вересня 2017 р., м. Бучач)

Ювілей 400-літнього святкування Василіянського Чину Св. Йосафата у м. Бучачі торжественно відзначився спеціально підготовленим концертом духовної музики, темою якого став символ Воздвиженого Хреста Господнього. Ця тематична творча приокраса та натхненний настрій глядачів-бучачан, створили 27 вересня неповторну святкову атмосферу у Районному Будинку Культури. Незвичайний антураж оригінально доповнився класичними музичними мотивами концертної програми, переплетеною короткою історією Василіянського Чину. Концерт духовної музики «Хресту твоєму поклоняємось, Владико» – це спільний проект серії «Духовна музика України» Фундації «Андрей» та Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Автором проекту – є пан Михайло Перун. Виконавці – це солісти, камерний оркестр та хор, Лауреата Національної премії України імені Тараса Шевчекнка, Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Диригент – Ірина Куриляк. Ведуча концерту – Ярина Коваль. За стараннями місцевого Ігумена Теодора Нагорняка, ЧСВВ та о. д-ра Прокопія Лотоцького, ЧСВВ, цей проект знайшов своє блискавичне втілення під час ювілейних та відпустових святкувань Хрестовоздвиженського монастиря оо. Василіян.

Історично, Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, Заслужена академічна капела України «Трембіта», була заснована у 1891 році, як хор «Львівський Боян», метою якого було створювати і розвивати українську культуру в жанрі хорової музики. З цього часу і до 1939 року хор успішно проводив свою діяльність під керівництвом багатьох видатних діячів і диригентів, зокрема Анатоля Вахнянина (депутата Австрійського сейму від Галичини), композиторів Станіслава Людкевича, та Миколи Колесси.

Осінню 1939 року, з політичних міркувань, Радянська влада припинила діяльність хору «Львівський Боян» і учасникам хору було запропоновано стати артистами Державної капели з новим ім`ям «Трембіта».

В період до 1990 року капела «Трембіта» щорічно дво-три разово гастролювала теренами Радянського Союзу. Також цей період позначився системною співпрацею з Львівськими композиторами Анатолієм Кос-Анатольським, Євгеном Козаком, Романом Сімовичем, Дезидерієм Задором та ін., і під їхнім творчим впливом формувався виконавський почерк колективу, розвиток якого здійснювали талановиті диригенти – Павло Муравський, Євген Вахняк, Володимир Василевич, Іван Лупол, Володимир Пекар, Ігор Жук.

З набуттям Україною державної незалежності розпочався новий етап діяльносі капели «Трембіта». У 1990 році колектив очолив Микола Кулик, створивши капелу у складі хору, оркестру та солістів. Репертуар збагатився великими кантатно-ораторійними полотнами, творами духовної музики східного обряду, що було заборонено виконувати раніше, та інструментальною музикою для оркестру. З цього часу розпочалися гастрольні турне до країн західної Європи, окрім інших, лише до Німеччини відбулося понад 30 турне.

Окремо слід зазначити, що у листопаді 2001 року, на запрошення Блаженнішого Любомира кардинала Гузара, Отця і Глави УГКЦ, капела «Трембіта» підготувала концерт духовної музики у Римі, як знак подяки візиту Святішого Отця ІванаПавла ІІ до України (ораторії Мар’яна Кузана «Неофіти» на слова Т.Шевченка, ораторія Олександра Козаренка «Страсті ГНІХ»).

Капела «Трембіта» розпочинає розвивати духовну музику України спільно з серією «Духовна музика України» Фундації «Андрей» (ораторія Віктора Камінського «Іду. Накликую. Взиваю…» на тексти проповідей митрополита Андрея Шептицького, ораторія Олександра Козаренка «Страсті ГНІХ», «Різдвяна Божественна Літургія», «Акафіст до Пресвятої Богородиці» для хору та оркестру Віктора Камінського, «Пасхальна Утреня» тощо). Також, пріоритетними в розвитку української музики стає творчість композиторів Мирослава Скорика, Олександра Козаренка, Віктора Камінського, Мирослава Волинського. За створення мистецьких програм під керівництвом М. Кулика в період 1993-95 рр. здобуто Національну премію ім. Т.Шевченка.

У ХХІ столітті, з вимогою часу і вподобань публіки, «Трембіта» часто експериментує із створенням своїх програм, до яких можна віднести ораторію Мирослава Волинського «Я Тебе кличу», яка була сценічно оформлена у 150-ті роковини вшанування митрополита Андрнея Шептицького, проект «Пісня буде поміж нас» (муз. В. Івасюка), ораторію Мирослава Волинського «Totus Tuus – Весь Твій», «Ми ідемо вперед!» (до 70-річчя УПА), «Merry Christmas – Щасливого Різдва», використовуючи естрадний інструментарій, велику кількість ударних інструментів, сучасне озвучування та освітлення своїх концертів. Також здійснено велику кількість звукових та відеозаписів, як в Ураїні, так і за межами, зокрема телебаченням Данії, Німеччини (студія ZDF), Італії (студія RAI 3), Польщі та ін.

Підготував o. д-р Прокопій Лотоцький, ЧСВВ